fredag 3 september 2010

Åsikter hit och dit....Nu börjar jag bli lite trött på folk med för mycket åsikter ;)
Jag var just inne och läste Träningsglädjes-Saras blogg. Hon håller just på att kör ett experiment med Naturdiet - strongt jobbat och skojigt med någon som liksom recenserar hela upplevelsen. I något av hennes inlägg var det någon som kommenterat och skrivit att det var "extremt ohälsosamt".

JOmenserrusåatt...

När det kommer till viktminskning så är det så himla känsligt för många. Under de senaste veckorna har jag i flera sammanhang hört folk som öppet kritiserat folks goda intentioner att gå ner i vikt. I dag finns det många olika varianter på hur man ska gå ner i vikt. GI och Viktväktarna verkar leda ligan på mest "accepterade" sätt att gå ner i vikt. Lite mer kontroversiellt är LCHF, ISO-dieten och diverse pulver/soppdieter. Tydligen verkar pulverdieterna och, gud förbjude, magsäcksoperationer vara det som folk har mest åsikter och aversioner mot.

Jag som både gjort en GBP och som nu pulvrar måste ju då vara höjden av Ondska i viktminskningssammanhang. Att jag är hyggligt med i huvudet och inte är dum på något sätt gör att jag har funderat mycket på detta. Jag vet vad som gäller, och vad som krävs för att jag ska gå ner i vikt. Jag har provat att räkna kalorier, men för mig fungerade det dåligt, särskilt med tanke på att jag på 10 veckor när jag åt 1500kcal per dag och tränade resulterade i en viktuppgång på 3 kilo. Jag VET att Cambridge fungerar för mig, men jag vet också att om jag äter som tidigare, kommer jag att väga som tidigare!

Cambridge fungerar som en start för mig, en vägsträcka till en "målvikt" som jag sedan bibehåller genom att:
1. Sakta återintroducera RÄTT mat
2. Återinför träningen på högre nivå än vad jag klarar på ren kur.

En kär vän till mig käkar LCHF just nu, och fick gliringar om att det minsann verkade konstigt och knäppt. Om jag varit i samma rum då hade det nog brunnit i huvudet på mig och jag hade sagt ifrån ordentligt. Om någon hittar ett sätt som fungerar för dem, kan vi inte bara stötta och säga "Fan, vad skojigt för dig att du hittat något som passar för dig, och som du mår bra och går ner i vikt av!!" istället för att argumentera och ifrågasätta och strössla fördomar som om det inte fanns någon morgondag!

Viktminskning är känsligt, många som ska/vill gå ner i vikt är känsliga och mår dåligt av sin övervikt, och att då ytterligare spä på ansträngningen genom att argumentera om deras val, är oschysst och jäkligt onödigt. Det är klart att man har olika åsikter om hur, var, när och varför, men sammantaget måste vi försöka vara lite mer vidsynta.

Jag funderar mycket över detta, och framförallt i ljuset av min kommande karriär. Jag kommer träffa många patienter som är i behov av att minska sin vikt. Jag hoppas att jag kan bibehålla mitt hyggligt öppna synsätt och uppmuntra dem oavsett vilket sätt de väljer.

För att återgå till pulverdieterna och deras ohälsosamma rykte. Nu kan jag bara skriva om Cambridge, eftersom att det är det jag valt. Cambridgesoppor/shakes innehåller alla näringsämnen som man behöver på en dag. Sammansättningen är utformad på det sättet, att man INTE ska få brister enbart på grund av att man äter sopporna. Utöver detta finns det vissa fall när man kräver att en person genomgår en medicinsk undersökning för att säga att man är "fit for fight".

Sen slutar inte dieten med sopporna, det finns ett antal steg man arbetar sig upp genom, när man närmar sig sin målvikt, för att lära om hur man ska äta. Detta är något som man med god effekt har börjat prova på vissa kliniker i Sverige, nämligen att lära patienter/ungdomar hur man gör när man äter, och vad som anses som normal portionsstorlek och hastighet. För de som är mer intresserade kan man läsa på MandoMeter-siten.

Nå, vad ville jag få sagt med detta egentligen? Jag är nu inne på dag 11 på ren kur, det går bra för mig, jag mår bra, huvudvärken är borta och jag har återfunnit min energi. Jag känner att nu är det nedförsbacke, hungern är borta, suget är nästintill borta och jag kan återigen känna mig nöjdare med mig själv. Detta är en transportsträcka till min målvikt och när jag kan ta upp ordentlig träning igen, med inriktning på prestation, viktbibehållande och jogging/löpningsmål!

Jag bjussar på en bild, dagen till ära!
Asnöjd, då jag igår köpte en skinnpaj och ett par smaljeans :DUtöver det har vecka varit FAB!!! Jag träffaste goaste finaste Pernilla i onsdags - sååååååå skojigt att få träffa henne på riktigt och precis så som jag tänkte mig henne! Kanske skulle sikta på att jobba på Ackis istället - eller vad säger du vännen?
TACK
för fikat och sällskapet - jag blev så där härligt energipåfylld!!


RÅCK ÅNN - ha en råcking weekend!!!

6 kommentarer:

 1. Faktum är ju att alla viktminskningsmetoder inte funkar för alla.. Jag testade också räkna kalorier, åt 1800 och tränade men det gick bara upp... Så LCHF verkade vara ett bättre kort i leken för mig men det är så tröttsamt att hela tiden behöva förklara för folk. När matlådorna åker fram på jobbet så ska det diskuteras och jag har börjat säga: jag mår bra så det räcker för mig!
  Tycker som Du: stötta och var glad att någon hittat ett sätt som funkar för just den! :)

  Och det var trevligt i onsdags! Ackis finns ju alltid kvar så vill Du hem efter studierna så absolut, vi kan råååcka hela nätterna ihop ;)Undrar vad Din man säger då?! ;)

  Kram på Dig Gums!

  SvaraRadera
 2. Jamen eller hur?!?!?! Många tycker mycket - och det kan vara OK om de själva erfarit det man själv testar. Annars kanske det är läge att hålla truten... Go girl!

  SvaraRadera
 3. Jag tror att många neggiga åsikter - det gäller inte bara dieter, det gäller träning också, bottnar i något slags ångets över vad personen själv inte gör... En slags rädsla för att andra lyckas bättre/är sundare. Tänk om tjockisen blir smalare än jag, typ.

  SvaraRadera
 4. Måste ju tilläggae en sak till i debatten. Håller med Anneliten till 100%. Min fjuttiga kilon jag tappade fick bla en kollega till mig att börja gå ned. Han har alltid kallat mig "sin trinde kollega" och snart gäller ju inte det längre :-) Nu hotar jag honom och då kör han igång :-) Du gör likadant! Fast mig inspirerar du bara! Jag är otroligt glad för din skull - och IMPAD! Du har verkligen tänt min viktgnista igen! Tusen tack! Låt inte nån annan få dig att tro att du gör nåt obra - för du gör nåt ooootroligt bra! Inte bara för dig själv!

  SvaraRadera